Pusztai fogatozás

Pusztai fogatozás

Érezte már a puszta virággal és fűvel teli illatát? Látta már a nyári melegben hullámzó délibábot, a távolban felsejlő szilaj gulyát, a láthatatlan erőtől jobbra-balra hömpölygő rackanyájat, a sárban hűsölő bivalyokat? Hallotta már a messzi kolompszót, a vágtázó lovak patájának dübörgését, a karikások egy ütemre csattanó hangját? Ismeri az ősszel a hajnali párától csillogó ökörnyálat, a szél hajtotta ördögszekeret? Látogasson el Hortobágyra a nagy múltra visszatekintő Mátai Ménesbe, ahol szekértúránk során találkozhat az élménnyel, mely költőinknek és festőinknek adott ihletet! A kiránduló itt lovaskocsin barangolva ismerheti meg régi magyar háziállatainkat, rackanyájjal, szürkemarha gulyával, nóniusz ménessel, bivaly gulyával találkozhat. A csikósbemutató közben rácsodálkozhat a csikósok és lovaik közti tökéletes összhangra, bepillanthat az őseik mesterségét mind a mai napig eredeti formában űző csikósaink tudományába, felbukkan a Petőfi verséből ismert ökörfogat is. A program befejeztével sétálhat egyet a ménes istállóiban, benézhet K. Nagy József nádudvari fazekasmester műhelyébe, akitől a feketekerámia készítés fortélyait lesheti el. Pusztai fogatozás előtt, vagy után betérhetnek a ménes területén található Nyerges Presszóba egy frissítőre, vagy kávéra, ahol egyedülálló módon, egy üvegfalon keresztül nyerhetnek betekintést a ménes központi istállójának mindennapjaiba. A fogadó épületben egy lovakhoz kapcsolódó kiállítás várja a látogatókat.

 

Helyszín: Hortobágy-Máta, Mátai Ménes

A teljes program nagy valószínűséggel április második felében indul, addig egy 40-45 perces rövidebb programot tudunk látogatóink számára nyújtani.

 

Jegyárak:

  • Felnőtt 4000 Ft/fő
  • Gyerek (3-18 év között) 2500 Ft/fő
  • Gyerek (3 év alatt) ingyenes

 

Indulási időpontok: Program időtartama: 70-80 perc

 

Fizetési lehetőségek:

  • Készpénz (HUF és EURO),
  • Bankkártya,
  • Szép kártya

 

Jegyvásárlás és indulás helyszíne: Mátai Ménes, Nyerges Presszó – Információs pult, Hortobágy-Máta

Hétfőnként a pusztaötös bemutató megtekintésére nincs lehetőség.

 

Megközelítés: Debrecen irányából a 33-as főúton Hortobágy településen keresztül, a Kilenclyukú hídon áthaladva az első letérő jobbra. Tiszafüred irányából a 33-as főúton közvetlen Hortobágy település előtt, a Kilenclyukú híd előtt az első letérő balra. A 33-as főútról letérve, a haladási irányt követve, a Mátai Ménes és Nyerges Presszó 2,5 km-re található.

 

GPS: 47.594561, 21.15421

 

Parkolási lehetőség: a Nyerges presszónál és az Irodaépületnél lévő parkolóban.

 

Programjainkat az időjárás függvényében tartjuk meg, a programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

Csoportok részére előzetes egyeztetés, írásos bejelentkezés szükséges, egyéni vendégeink részére telefonos egyeztetés ajánlott.

 

Kérjük kedves vendégeinket, hogy 20 perccel az indulás előtt legyenek az indulás helyszínén.

 

Jegykiadás: 9:50 11:50, 13:50, 15:50-ig történik az indulási időpontok előtt.

A pusztaprogramra kutyákat és más háziállatokat kivinni nem lehet.

Kismamák részére a pusztai fogatozás nem ajánlott.

 

Lovaglási lehetőség: https://www.hortobagyinfo.hu/lovaglas/

Az év minden napján, az időjárás függvényében futószáras, karámos és túralovaglási lehetőségeink Vendégeink rendelkezésére állnak.

 

További információ:

Telefon: +36 70 492 7655 (nyitva tartási időben 09.00-16.00 óra között)

E-mail: mataimenes@hortobagy.eu