spa

Váltófürdő 1 x 1

Váltófürdő 1 x 1

Minden, amit a váltófürdőzésről tudni kell!

 

A váltófürdő, vagy más néven Kneipp-fürdőzés, a hideg és a meleg vízfürdő váltakozásán alapuló fürdőkúra, mely a legismertebb vízkúra-specialista, a wellness atyjának is nevezett Sebastian Kneipp nevéhez fűződik.

 

Az általa javasolt gyógyító módszerek receptjeit ma is több klinikán alkalmazzák, s a Kneipp-életmód (a vízkúra mellett része a rend-, a táplálkozás-, a mozgás- és a fitoterápia is) több országban is a nemzeti kultúra részévé vált.

 

Jótékony hatása

 

A váltófürdő klasszikus, és a mai napig is közkedvelt fürdőkezelésnek számít.

Az eljárás javasolt és leghatásosabb, hőmérséklet különbsége 20 - 22 C˚. A hideg és a meleg víz váltakozása serkenti a vérkeringést, a melegvíz hatására az erek kitágulnak, a hideg hatására pedig összeszűkülnek, ezen tágulás és ernyedés tornáztatja meg az érfalakat. Pozitív hatással van az anyagcsere működésre, a méregtelenítésre, valamint erősíti az immunrendszert.

Jó módszer a vegetatív idegrendszer működészavaraival összefüggő végtagi panaszokra. Hatékony segítséget jelent a bevizesedett láb kezelésére és a bőr feszesítésére egyaránt.

 

A váltófürdő helyes használata:

• A medence használata előtt minden esetben zuhanyozzon le.

• A váltófürdőzést melegvizes mártózással kezdje és hideggel zárja. A meleg kezdés ellazítja/kitágítja az ereket, ezáltal kisebb terhelést jelent a szervezet számára. A frissítő és érösszehúzó hatás érdekében hideg vizes merüléssel zárja a kezelést.

• A váltófürdőzést során a melegvizes medencében maximum 10 percet, a hidegvizes medencében 1 percet töltsön.

• Legfeljebb 3-4 alkalommal ismételje a váltófürdőzés folyamatát.

 

A váltófürdő alkalmazása az alábbi esetekben nem javasolt, továbbá kezelőorvosi konzultáció szükséges:

• Műtéti beavatkozást követően.

• Trombózisos vagy trombózisgyanús állapot esetén.

• Érszűkületben szenved.

• Vérnyomás problémákkal küzd.

• Érinett szív és érrendszeri betegségben.

 

A váltófürdőzés az előírt szabályok betartása mellett gyógyító- és pozitív élettani hatással rendelkezik, ezért mindenképp érdemes ezt az egyedülálló vizes terápiát minél gyakrabban megismételni.

 

Az Aquaticum Termálfürdő és a „Lélek kútjának” nevezett váltómedence az év minden napján, 07:00-tól 20:30-ig, várja a gyógyulni és felfrissülni vágyó Vendégeket!

image